kacak luar kacak dalam..cantik luar cantik dalam maii klik sini..

Pages

Followers

Monday, December 20, 2010

bUBUr AsYUrA..

Teringin sangat nak makan bubur Asyura.... dulu tiap2 taun mesti makcik tea lady kasi.... sedap... tapi selalu makcik kasi orang2 tertentu jer kat opis... ya la dia bawa pun x bnyk.... awak salah sorang yang dapat merasa hehe heheh heheh..... sekarang makcik tea lady dah tak da... berenti sakit.... so .. taun ni tak merasala bubur asyura

pernah makan sebelah sebelah pantai timor nya akak ipar buat.... asben suka sangat ... yalah makanan dia ... kita tak berapa lalu plak sebab bercampur rempah, daging, ayam... pas tu manis bila ada kacang2 lagi..... ya la tak biasa ... cuba kalu biasa.... sure habis nya..

so..google le... akhirnya ... dapat ini resepi belah utara punya.....

ni buat kemarin.... semalam bawa opis.... habis licin.....

ni yang bawa kat opis.... dlm tupperware.... nampak cam keras..

bila potong.... lembut sikit... tak keras.... tapi aku suka yang lembut cam gini.....

ok lah.... aku sertakan resepi sekali.... nanti korang plak buat.... aku plak komen... heheh heheh
(letak resepi ni pun utk diri sendiri) ... mana tau sekali sekala teringin nak makan.... dah ada resepi.... dan pic....

BUBUR ASYURA

Bahan-bahan:

1. 2 cawan beras biasa ( direndam selama sejam atau lebih dan dikisar halus)
2. 2 cawan gula merah (yang dicairkan)
3. 2 cawan gula putih ( ikut manis yg disukai)
4. 1 sudu garam ( secukup rasa, jangan termasin)
5. 1 biji santan kelapa ( pekat)
6. 1 cawan kacang hijau ( goreng tanpa minyak dan buang kulit)
7. 2 cawan kacang kuda ( yang telah direbus hingga empuk)
8. 2 tongkol jagung manis ( dipotong dan ambil isi, boleh juga guna jagung dalam tin)
9. 1 tin kacang merah ( yang biasa campur dalam ABC dan cendol)
10. 1 biji ubi keledek sederhana ( yang direbus , dibuang kulit dan dipotong dadu kecil)
11. 10 biji pisang (apa-apa jenis spt pisang awak, nangka, abu, berangan dll yang dipotong dadu atau serong)
12. 4 ulas nangka yang dipotong dadu kecil.

( boleh tambah lain-lain kekacang dan buah yg sesuai)

CARANYA MUDAH AJE:

1. Masukkan dalam kuali besar santan, gula merah, gula putih, garam dan beras yang telah dikisar.

2. Masukkan kacang hijau, kacang kuda, ubi keledek rebus dan jagung. Kacau perlahan sentiasa dengan api sederhana hingga pekat dan melekit macam gam.

3. Masukkan kekacang dan buah lain dalam campuran tadi hingga campuran pekat dan masak. Tambah gula dan garam ikut rasa. Bubur yang masak ialah pekat, berkilat dan berwarna keperangan.

4. Masukkan dalam bekas yang leper seperti dulang atau bekas kaca pembakar seperti Pyrex. Ratakan dan biarkan sejuk. Bubur ini akan mengeras dan boleh dipotong macam puding.Boleh juga dibuat lembut seperti bubur lambuk, dan tambahkan santan cair. Terpulang kepada selera masing-masing. Selamat mencuba dan sampaikan kepada rakan-rakan lain yang sukakan bubur ini, terutamanya warga emas. Emm... sedapnya.

No comments:

kacak luar kacak dalam....cantik luar cantik dalam... mai click sini

DI TAJA OLEH...