kacak luar kacak dalam..cantik luar cantik dalam maii klik sini..

Pages

Followers

Friday, April 15, 2011

rOTi ..& mINi PiZZa...

ni la hasil experiment aku ngan mak aku.... dah lama dia ajak aku cuba buat roti ngan mini pizza ni ... asalnya mak aku yang pegi kursus ni... minat katanya.... x ingat la dia bayar berapa utk kursus tu..... nak buat sendiri ..x confident katanya... tu tunggu aku datang nak wat sama.... ha ni la hasilnya.....

mini pizza



ni doh yg dah diuli ngan tangan..... sebenar nya nak wat roti ni ada mesin khasnya mak aku cakap... tapi beribu gak katanya mesin tu.... jadi uli jer la ngan tangan secara manual heehehee
siapa mangsa penguli ni??? aku la..... mak aku serahkan kat aku ....lenguh siot... jari jemari ku...


chef Diah sedang menguli tepung......


diuli memanjang cam ni untuk di gulung ngan sosej...



ni hot dog goreng yang telah siap....
hah jadi pun....
next.....


yang ni dalamnya ada inti kacang merah....
buat bulat2...masukkan inti....bulatkan sekali lagi.... gunting 4 penjuru..


hah yang ni pun sama ...inti kacang merah
masukkan inti ..gulung...kemdian gunting sebelah bahagian ...gunting jgn sampai putus...
kemdian bengkokkan sikit..


dah siap dibakar
ni la hasilnya roti berinti kcang merah...
suma sama jer rasanya cuma lain2 bentuk.. cuma yg cam kipas tu mak aku
tak ingat cara nak gulungnya
next....


MINI PIZZA

Memula gulung sosej bersama adunan tepung, kemdian... gunting...


gunting jangan sampai putus...
kemudian susun ke kiri dan kekanan..


satu batang sosej akan jadi begini...


sayur campur dicampur ngan mayonis , daun oregano..



ok siap di bakar......jom makan.....
banyak juga tau dapatnya... siap anak2 jiran dtg makan..
sebab bau nya pun menusuk2 kelubang hidung jiran2 dan anak2 jiran..( jiran2 dan anak2 jiran pun suma sedara mara heheheh) budak2 memang suka mini piza ni.. kalu satu sosej tu memang kenyang giler arr.... jadi tadi aku cut sosej tu separuh ..cuba wat adunan separuh sosej.. memang sedang2 untuk budak2 kalu nak jual pun ..bole jual separuh hrga.... utk budak2 gi sekolah memang sesuai..... tuk org keja opis lagi sesuai...

anak aku yg sulong kata buat ni hari2 utk gi skool pun ok mamy...
ok memang ok sangat... tapi sapa nak menguli itu tepung hehehehe

ok.. korang nak resepi roti2 ni???? nanti aku sambung kat next N3...k.


4 comments:

Alida Ali said...

Best la akak pandai bt roti sendiri...sy kalau bt yg sosej tu pun guna roti je...nak buat doh tu tak pandai...

Shahayu said...

alida... ni pun mak akak yang pegi kursus.... pas tu dia tak tau nak buat adunan yg lebih kecil so akak tolong bahagikn kasi adunan lebih kecil..... dia ckp cara2... akak tolong buat jer..... heheheh nanti akak kasi resepi....

Amiizaa2001 said...

canteknyaa....menjadi plak tu:):)

ayu kat mana beli bread cramp tu?

Shahayu said...

amiiza.... kat chow kit ... tapi tak ingat apa nama kedai tu.... cari area sana memang murah...

kacak luar kacak dalam....cantik luar cantik dalam... mai click sini

DI TAJA OLEH...