Tuesday, October 26, 2010
LAKSAM....TERENGGANU....
laksam ni bahan yang pentingnya ialah laksanya yang macam kue tiaw tu .... mestilah lembut..lemak.... ni kat bawah ni contoh nak buat laksanya...
aku gunakan loyang sebab tak da tutup periuk.... pinjam tutup periuk mak aku tapi ... tutup tu senget2... tak berapa cantik... so aku guna loyang.... ok jeee...
macam mana nak tahu dah masak ke belum... hah tengok gelembong2 kat adunan ni... hah tu menandakan ianya dah masak....
aku gunakan hujung senduk nasi akuyang nipis tu...aku rasa kalu guna spatula pun lagi ok kot...kalu tak da guna sudu pun bole....
kena tunggu sejuk sedikit baru senang nak gulung......
bila dah gulung... boleh la di potong2............ cam gini.....
yang penting... laksamnya ni le kenalah lembut dan lemak... patut gulung nipis lagi.... aku buat tebal sikit..... ok je... sedap wooooo... muah... aku dah try macam2 cara nak wat laksam... ada orang kata bubuh air suam la... campur tepung gandum la... suma tak rasa cam yang kat kedai ... hah yang ni resepi betul2 dari tokey kedai..... memang cam kat kedai rasanya... cuba le kalu tak caya....ni baru resepi asli....
nyamm... nyammm... nyammm....
hah disebabkan hubby aku orang Terengganu... so dia jadi model laksam aku hari ni.... hheheh heheh.....laksam orang ganu kita..... hehheheh
mmmphhh mmmphhh..slurp..slurp...slurp.... ngggg dap nyer.... betul2 rasa cam laksam ganu... heheh heheh sedappp tak caya try wat sendiri... heheheh pas tu masuk bakul angkat sendiri....
jeng.. jeng jeng.... hahah amik resipe kat bawah ni.... salin jangan tak salin.... print jangan tak print.... (jangan print je.... buat jgn tak buat...)
LAKSAM TERENGGANU
Bahan Laksam
500 g tepung beras
2 sudu tepung kanji
600-750 ml air(agak2 je la
Loyang bulat @ tudung periuk (dilengser dgn minyak jika melekat)
Bahan Kuah
600 g ikan selayang/sardin - rebus, ambil isi & tumbuk
2 liter santan - dari 2 biji kelapa
6 ulas bawang merah - ditumbuk
2-3 g serbuk lada hitam
1/2 keping asam gelugur
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Bahan perasa secukupnya
Bahan sambal
Cili kering - direbus & ditumbuk halus
Belacan - dibakar
sedkit garam
Bahan Ulaman
Timun - dihiris halus
Kacang panjang - dihiris kecil
Daun kesum - dimayang
Taugeh - dibuang ekor
Bunga kantan - dihiris halus
Kobis - dihiris halus
Cara Membuatnya:
1. Jerang semua bahan kuah hingga mendidih. Perlahankan api dan renehkan hingga agak pekat. Angkat dan ketepikan.
2. Untuk laksam, kacau semua jenis tepung dengan garam dan air hingga menjadi adunan yang sebati. tambah sedikit garam utk melemakkannya
3. Lengser loyang bulat dengan minyak. Tuangkan sedikit adunan agar membentuk satu lapisan nipis. Kukus selama 3-4 minit atau hingga masak.
4. Biarkan sejuk, barulah digulung. Hiris setebal 1 cm bila hendak memakannya dengan bahan ulaman dan kuah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
bila nak bawak opis?
insyaallah.... ...ada pot luck lagi ker???... heheh heheh insyaallah kalu buat lagi nanti boleh bawa....
Alamak nampaknya tak dapat rasa laksam terengganu ayu ni..huhuhu..Tapi kalau dah buat courier lah ye..hehhehe..tiba rumah akak dah basi..maklumlah dah dok kat dalam kotak semalaman..
Alamak nampaknya tak dapat rasa laksam terengganu ayu ni..huhuhu..Tapi kalau dah buat courier lah ye..hehhehe..tiba rumah akak dah basi..maklumlah dah dok kat dalam kotak semalaman..
x pa kak sha punya pasal..... saya post kat johor post laju...hehe heheh
nampak mengancam......& sedap...
mas.. tak pa...kau salin try buat dulu... nanti hari raya haji kitaorang datang ... bleh buat laksam terkejut plak... hehehehheh
Post a Comment