kacak luar kacak dalam..cantik luar cantik dalam maii klik sini..

Pages

Followers

Thursday, August 25, 2011

HoMEmaDE pIZZa...

semalam balik kija terus kedapur...nak buat pizza... ari sabtu tu dah buat sekali ... rasanya kejap jer siap... jadi ari ni buat lagi sebab nak makan nasi da tak selera..... ari tu buat tak cukup ... sebab adik beradik aku & parents datang berbuka... so ari ni nak buat lagi .....


hah yang ni yang dah siap ... walla.... sedap siot... kalah pizza hut.... (adik aku kata laa...)
hehehe kang kata angkat bakul masuk sendiri plak....ngeh ngeh ngeh



doh yang telah di uli menggunakan bekas tupper ware...
kalu tak da... pakai tipu ware pun ada aku kisah???? hua hua hua
janji jadi


masukkan kan doh tadi kat dlm periuk tupperware yg telah digliskan dgn butter
kemudian doh tu disapukan dengan sos spaghetti prego....

sa

cucuk2 sikit ngan garfu...


masukkan bahan2 topping nya.....
taburkan mozarella cheese...



masakkan dengan api yang perlahan...
7 minit...

selepas 7 minit... tada.......
ni kira bakar tau... kuali ni bole bakar ayam, ikan dan buat kek pun bole
periuk serba guna.... nanti buat biskut raya saya update...

potong jangan tak potong...



nyam..nyam ..nyam.... habis sepinggan ....
huh huh huh.....
kalu wat masa raya nanti pun ok... senang jer...
setengah jam pun dah siap......
asyik makan rendang jer orang pun boring gakkan... kasi ini le kat tetamu..

ok salin resepi kat bawah ni....




bahan2nya: (sori tadi lupa letak ...hehehe)

210gm – Tepung high protein @ guna bekas bulat jadi ahli Tupperware

2 sudu - Tepung gandum

1 sudu besar – Butter

1 sudu besar – Yis/mauripan

½ sudu kecil – gula

½ sudu kecil – garam

  • gaul semua bahan diatas hing menjadi doh dengan menggunakan bekas pengguli Tupperware(merah tutup putih)
  • dah siap bahagi 2 doh (2 jenis pizza)
  • biar ½ jam sampai doh naik @ kembang
  • sapukan sedikit majerin @ minyak dlm fryer
  • letak doh utk dijadikan lapisan kulit pizza
  • atas doh utk topping letak prego & letak sausage, bawang kuning, chili benggala, tuna & mozzarella chese (ikut citarasa)
  • tabor daun oregano
  • topping atas pizza ikut selera masing2
  • utk hawaiian chicken letakkan topping ayam & nenas











i

4 comments:

KSWSK said...

kira tu pizza kukus la erk..bkn bakar

Shahayu said...

kswsk... periuk ni boleh membakar... bukan kukus... pizza bakar... nak wat cookies pun bole... periuk serba guna.(brand tupperware).. heheheh

Wanita2u said...

Wah, sedapnya! :D Boleh akak cuba nanti. :)

Jom join giveaway dari Wanita2u. :)
Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

Shahayu said...

wanita2u...insyaalah saya joint nanti...

kacak luar kacak dalam....cantik luar cantik dalam... mai click sini

DI TAJA OLEH...