kacak luar kacak dalam..cantik luar cantik dalam maii klik sini..

Pages

Followers

Thursday, September 8, 2011

CaRa2 MeNGAnYam KeTuPaT....

selamat hari raya maaf zahir dan batin suma.....

lama betul aku tak hapdet blog..... minta maaf le kengkawan..... busy sesangat....
ok lah untuk tak menghampakan kengkawan ... dan kenapa aku busy... ha ni la aku buat
hehehe ini buat tuk hari raya punya sebenarnya.......


jom layan aku buat kelongsong ketupat...... jenuh aku dan MIL jer yang bertungkus lumus membuat kelongsong ketupat ni......
yang lenlain tolong gak ... tolong makan jew.... hehehe


ni yang telah dianyam



dari daun kelapa tu kita siat kan pakai pisau...
tak pakai pisau pun bole tapi aku belum expert lagi....
kang koyak senget2 lak kang...hehehe


setelah di siat kan dari lidinya.... kita ikat le supaya tak lari dia punya pasangan...


pasangan yang lagi satu kita lilit di jari jemari kiri
yang pasang lagi satu di jari jemari kanan.... ewahhhh



pastikan yang kepala daun disebelah kiri berada diatas
dan kepala daun disebalah kanan berada di bawah....
temukan ekor dan silang2kan....



sehingga kelihatan seperti ini....


kemudian anyam sehingga menjadi begini....


ini namanya ketupat bawang.... tak bole nak ajar ketupat nasi... sebab daun kelapa ni pendek2
jadi daun yang pendek2 sesuai kalu dibuat ketupat bawang jer....


kemudian masukkan beras/pulut
kalu nak buat ketupat nasi ... taruklah beras
kalu nak buat ketupat pulut ... isinya pulut le..
(basuh dulu beras atau pulut kemudian tapis...)




kalu ketupat pulut.....tinggalkan sedikit sahaja ruang
kalu ketupat nasi.... tinggalkan separuh dari ruang kelongsong

setelah di tutup toreh sedikit penutupnya supaya tak terbuka

kemudian masukkan daun yang lebih...matikan supaya isi tak terkeluar
bahagian bawah pun kena matikan supaya kemas

kemudian ikat lima-lima atau sepuluh sepuluh...
ikut suka

boleh la rebus.... ini aku buat ketupat pulut so rebus sekali ngan santan......
kalu ketupat nasi tak perlu rebus dengan santan...


tada... siap untuk dimakan....
bole le dimakan bersama2 rendang....
atau apa2 yang kita suka....
kuah kacang ker....
apa2 lah....

ok..... untuk kengkawan yang tak puas hati....
aku ada upload video sekali...
ha layann....

jangan lupa jemput aku kalu korang wat open house.... hehehe


video

6 comments:

misya said...

pandainyer menganyam

Amiizaa2001 said...

rindu nak makan ketupat.....thn nie makan ketupat palas.....thn depan baru turn ketupat nasi :):) thn nie makan nasi impit jerk raya pertama hehheheheheh

Tiramisu Fatiema said...

wah..pandai wat ketupat nasi..pasnie leh order..huhu..selamat hari raya aidilfitri...:)

Shahayu said...

MISYA... nanti bole belajar ngan akak

Shahayu said...

meija... selamat hari raya maaf zahir dan batin... x wat open house ker??/ hehehe

Shahayu said...

meija... selamat hari raya maaf zahir dan batin... x wat open house ker??/ hehehe

kacak luar kacak dalam....cantik luar cantik dalam... mai click sini

DI TAJA OLEH...