kacak luar kacak dalam..cantik luar cantik dalam maii klik sini..

Pages

Followers

Wednesday, June 22, 2011

Es-kRiM hOMe mAdE.......

lama aku tak hapdet blog ni..... pala ada sikit feningzzz and kemalasan yang melanda.....
huh huh huh..........

Dah lama dah tengok orang buat eskrim ni.... cuma belum cuba jer..... disebabkan budak2 sibuk tanya bila nak wat eskrim.... kata mamy bleh wat eskrim..... heheheh belum buat lagi aku dah canang kat budak2 mamy pun pandai buat eskrim tau.......

hehehe ... apa lagi ... budak2 rasa teruja lah...... so dengan tidak membuang masa..... terjah kedapur ...........jom... lihat hasil nya...

teng teng teng.... aku boh pisang potong2..... mula2 nak wat banana split.... tapi mangkuk tuk wat banana split nan ado... so wat dlm mangkuk bulat jo lah.... dah kena potong2 lak pisang tu.....


taburkan colour rice... chocolate rice.... chocolate chip..... tabur sikit2 dulu kang tak nampak lak eskrim.... tu pun eskrim tu terlindung dari pisang tu.... huh ... nak wat lain dah tak sanggup menunggu... budak2 pun dah teruja sangat nak makan eskrim tu..... jadi ni jer sempat di buat... huh huh huh.............


ni hasil yang belum di ceduk....


tangan cik abe yang tengah menceduk dengan jayanya......


korang nak tak resepi nya.... senang jer buat nya....
ni dia.....

bahan2nya:
1 1/2 cawan coffe mate (aku beli coffe mate paket yang paling kecik)
1 1/2 cawan fresh milk(ikut korang la nak perisa apa...chocolate ker strawberi ker...)
2 sudu besar gula... (ikut suka kalu nak manis lebih kan..)
1 sudu esen vanilla....(ni kalu chocolate/strawberi/perisa milk tak yah bubuh)

hiasan:- (suka hati nak topping aper)
chocolate rice/kaler rice
chocolate syrup...
pisang....ker mixed fruit dlm tin tu ker... eh suka hati korang le...


cara2nya....:
blend suma bahan2 coffe mate, fresh milk, gula & esen vanilla(jika perlu)
tuang dlm bekas.... bekukan 4 jam...
kuar kan balik ... blend lagi sekali......beku kan semula 6 jam... siap...
kalu nak wat ... elok pepagi..... petang / malam dah bleh ngap.... huh huh huh...
(tapi aku tak blend kali kedua... tak sempat... anak2 dok dpn mata .... sudah mau makan.... huh huh huh.....)

jom ... panas2 hari cam sekarang ni .... sedap wooo....
cer cuba...cer cuba...
aku dah ......








6 comments:

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer kak ayu...ni kalau anak2 fiza pun rasa x tunggu blend kali ke2 dah ni...dok tunggu jer bila nak keras...he he he

Zackey said...

wow...bestnye dapat makan aiscream.. mmm..yummy..kak,, saye ni follow akak yg ke 100...tak dapat aiscream percuma ke..heheheh

sayangsayangibu said...

dah lama tak buat aiskrim
sejak sakit gg nih(,")

kesian pulak anak anak.

Shahayu said...

hafizah... suma sama jer budak2... jgn anak budak... mak bapak budak pun cam tu... hehehe

Shahayu said...

zackey... bole nak eskrim percuma... datang umah akak le dik... hehehe kang nak pos cair plak.... dpt kotak kosong jer....

Shahayu said...

sayang2ibu... wah pandai gak wat eskrim ye... bleh kongsi resepi... hehehe

kacak luar kacak dalam....cantik luar cantik dalam... mai click sini

DI TAJA OLEH...