kacak luar kacak dalam..cantik luar cantik dalam maii klik sini..

Pages

Followers

Monday, March 14, 2011

CaRA2 aJAr aNAk kE TOiLet.......


Wah!... title tak bleh blah (pinjam ayat dari blog member2)..... cara2 ajar anak ke toilet.... heeheeh ...mcm la pro....sebenarnya nak kongsi sikit pengalaman aku sendiri kat tiga simanja busuk basam ni... ... masing2 ada songehnye yg tersendiri.....

bermula bila aku ngan encik abe la .... nak beli diapers.... x da pilihnya... sebab siPU3 hanya sesuai pakai Huggies... brand lain dia alah...... so mahal2 pun beli je nak wat cam na....... dan kebetulan ..beras kat umah dah abis..... so... cari nak yg elok tapi yang murah....sekali encik abe pun cakap.... hai beras lagi murah dari pampers???? (kebiasaan org melayu panggil diapers.. pampers betul tak???)........... aku pun kebingungan....ha aa laa... betul tu... ni x ble jadi nanti suruh bibik ajar PU3 gi toilet x yah pakai pampers lagi.... (la ingatkan nak cari beras yg lagi mahal dari diapers.... heheh korang silap...)



ha mangsa kita untuk testimoni ni...


ok... amik pen, kertas tulis ya apa yang cikgu ajar ye murid2....


ok kalu penat duduk... ble tulis sambil baring2....



ala senang jer.... cuma kena rajin jer.... heheh tulis memang la senang nak buat tu yg malasss tuu

kay...cara2nya:(mcm nak buat kuih je???)
start..... awal pagi selepas dia mandi pagi ...terus pakai suar dlm.. jgn pakai kan diaper lagi... tapi make sure dia ada membuang air semasa mandi..... tak kira budak lelaki ker budak pompuan ker.. seelok-elok nya kena pakai seluar dlm kalu da x pakai diapers lagi ... sebab budak2 senang dapat infection ... jangkitan kuman kalu x pakai spender... nanti kena sunat lah plak.. gara2 nak jimat, lain plak jadinya... doktor pun ada ckp budak2 kalu da tak pakai diapers kena pakai spender.... nasib baik aku memang ajar anak2 aku pakai spender dari kecik.... jadi x la kekok diorg nak pakai spender....aikkk lari tajuk lak...

ok.... 1/2 jam lepas mandi tadi.... ajak anak anda ke toilet ... sruh dia pee... kalu x bleh... siram ngan air.... sambil bunyi2kan..sssshhh sshhh ssshhh heheh dah macam ulor la plak.... mula2 dia mesti kata tak bleh.... ok.. pakai balik spender..... 10 minit ajak lagi... kali ni sure bole punya.... jgn tengok dia... wat2 x nampak...puji lah dia sikit...ckp ngan dia...nak kencing,nak yak cakap tau... dan seterusnya selepas 1/2 jam... ajak lagi ke toilet..... kalu dia masih menyusu.... selepas menyusu 15 minit, ajak lagi ke toilet..... memang remeh sikit le satu hingga 2 hari.... hari ke 3 dah ble dah sikit2 dia ckp sendiri tapi kalu terkucil kucil tu biasala.... pas tu yg penting .... puji la banyak2... cakap pandai....fuyo... terror .. tepuk2 tangan ramai2 .... kalu ada jiran2 ajak jiran2 tepuk tgn sekali .....ngeh ngeh ngeh... melampau tol .....

ok.. cara2 ni hanya sesuai untuk anak2 yang dah 2 taun atau lebih.... kalu da pandai cakap ar... selalu nya kalu da pandai cakap... siap dah pandai nyanyi2 tu lagi la dah bleh.... nyanyi pandai...cakap pandai.... kencing tak pandai nak cakap (ni aku yg ckp kat anak aku ye)..... uhuh huh huh ...(jgn korg wat kat baby lak ye.... ) tapi kalu tak berjaya gak..... jgn salah kan aku ...hehehhehe pakai kan jer ar pampers balik mungkin dorg belum ready...... cuba bulan dpan plak....smpai berjaya....

spender yg baru beli untuk testimoni ni.... kasi dia suar yg nampak cantik2..biar dia teruja skit. dan yang pentng biar longgar sikit dan senang nak buka... kalu susah nak buka kang terkucil lak... lagi haru huh huh huh...... selamat mencuba....

2 comments:

my name is Yana said...

wah bagus info ni...blog akak ni best la kelakar..hehe...

Shahayu said...

YANA,... pengalaman masing2 apa salahnya kongsi kan???... kelakar??? hhehehh encik abe dan anak2 pun selalu wat menda2 kelakar..... tu yg terikut2.. hehehe

kacak luar kacak dalam....cantik luar cantik dalam... mai click sini

DI TAJA OLEH...