kacak luar kacak dalam..cantik luar cantik dalam maii klik sini..

Pages

Followers

Tuesday, October 11, 2011

TriFFLE

kengkonon nya nak wat untuk bestday my mom...10/10/2011 ....
tapi sebab terlalu sedap tak sempat nak simpan......
next week kita beli kek lain ye nek.......


bahan2nya......& anggaran ongkos nya.....
JELLY,(rm1.50) (sepatutnya pakai jelly nona baru sedap), tepung CUSTARD(3 sudu - dlm anggaran less than RM1.00, buah dlm tin dlm anggaran RM2.70( suka hati nak pakai buah apa pun... aku nak beli buah peaches tapi x da so beli buah nenas le.. janji kaler sama) Susu cair /krimer sejat....(dlm anggaran RM2.40)


kek marble.... (ikut suka hati korang le nak pakai swiss roll ker ... cheese kek ker.... ikut selera memasing...) aku beli yg ni sebab murah... dlm RM3.50


Ok bole susun ikut sesuka hati korang .......



sebuku kek tu bole guna 2 adunan.....
bila dah susun ikut sesuka hati.... siramkan dengan air buah dalam tin tu.....
kasi suma kek2 tu lembab.... jangan sampai bertakung air....


gaulkan 3 sudu kastard ngan 1/2 tin susu cair (setengah lagi panaskan atas api)........
aku buat dua adunan jadi doublekan jer ar adunan tu...


tepung kastard tadi digaul sehingga sebati cam ni...


susu yang separuh tadi di didihkan bersama 2 sudu gulaatas api sehingga mendidih....(kalu nak manis tambah lagi satu sudu, kalu x suka manis kurangkan 1/2 sudu) pastu masukkan 1/2 susu cair yang dah digaul ngan tepung kastard tadi sambil di kacau tanpa berhenti sehingga jadi likat..


kastard yang dah jadi likat .... boleh tutup api...


tuangkan kat atas kek yang telah dibasahkan dengan air buah2an tadi....

ni first time buat jadi tak dpt agak lagi banyak mana boleh dapat so....
untuk dua adunan aku kena masak lagi sekali untuk kastard..... baru sedap kalu banyak kastard.... hehehe



setelah kastard tadi sejuk.... susun kan buah kat atas kastard tadi...


sementara kastard sejuk, masakkan jelly.......
setelah jelly masak.... siramkat kat atas buah2an tadi.....



TADA.....siap.... mmmmm nyam nyam.... sebelum potong simpan dlm peti sejuk dulu

Triffle ni makan sejuk2 baru sedap.....mmmmphhmmuaaahh...jom mamam....
anak2 cakap rasa cam makan kek eskrim pun ada.....
bebudak suka sangat.....
mak budak... bapak budak...nenek budak .. atok budak pun suka......
HEHEHEHE...


4 comments:

Amiizaa2001 said...

sedapnyaaaa:)

Shahayu said...

meija... senang jer cara buat nya.... sure balqish suka.... sedap..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

best tu, lom try lg ltk nenas..
pas ni bleh cuba..

Shahayu said...

leily... cuba jangan tak cuba...

kacak luar kacak dalam....cantik luar cantik dalam... mai click sini

DI TAJA OLEH...