kacak luar kacak dalam..cantik luar cantik dalam maii klik sini..

Pages

Followers

Tuesday, April 5, 2011

NaSi MiNYak...GuLAi kaWAH




Nasi minyak gulai kawah TErengganu..... fuh asyik ...... mari kita menjamu selera.... kena lah ngan selera encik abe yg sememangnya pure terengganu..... anak2 pun selera gak .. nasi nya bole mkn cam tu jer ... lemak2... tapi aku wat tak plak rasa muak cam nasi2 minyak lain.... yg penting suami dan anak2 ku suka........






gulai kawah tulang rusuk TErengganu.........


haip.... baca doa dulu.... baru mamam...


mata abg long dah kat makanan dah.... tak sabar dah jamah makanan tu...


encik abe berselera betul.. maklum lah makanan org Terengganu... makanan dia...
encik abe kata... best ar lama tak makan nasi minyak ngan gulai kawah..... rasa cam gi kenduri kahwin kat kampung jer..... ada nasi minyk gulai kawah... dan air sirap.... heheheh aku taruk air sirap ngan biji selasih......


Aish dia memang makan pedas... PU3 jer tak makan pedas... jadi budak2 yg tak makan pedas ble makan cam tu aje ... tapi kesian kan budak2 mkn tak da lauk.... jadi goreng la ayam goreng sekali tuk budak2.........

ok ble salin resepi.....

utk nasi minyak:-

bahan2nya.....
4 cawan beras direndam seketika dlm 10 ke 15 minit, toskan
2 ulas bawang putih dicincang halus atau ditumbuk
1 ulas bawang besar dihiris halus
1/2 inci halia dititik...
1 sudu kecil pewarna kuning
1 batang kayu manis
1 bunga lawang
3 biji bunga cengkih
1 sudu kecik
4 sudu minyak masak
2 sudu minyak sapi(kalu minyak sapi x da pakai butter pun boleh)
2 helai daun pandan
1 cawan susu cair
sedikit garam..

cara2nya:..

1. panaskan minyak masak bersama minyak sapi
2. tumiskan kayu manis bunga lawang bnga cengkih.. bila dah naik bau... masukkan bawang putih, bwg merah, halia, cengkih bila dah naik bau dan kekuningan bole masukkn beras kacau sekejap pas tu angkat letak dlm periuk nasi.... air secukupnya
3. masukkan daun pandan & susu segar...... tunggu sampai dia masak..... ha ok dah siap......


alamak..... gulai kawah tu next episode aku citer....ngantuk giler arrr ..... x larat nak taip resepi gulai kawah.... next n3 aku citer..... next entry gulai kawah .., acar.. & sambal belacan.... huh huh huh







6 comments:

MummyEcha said...

menarik n tertarik :)menyelerakan.

Mayana said...

pehh hantar cni sikit kak ayu...itu boleh bakar,kukus dan goreng,panggang ayam boleh jugak kot :)beli kat econsave jer

Shahayu said...

MUMMY ECHA... ni pun tanya2 akak2 ipar kat kampung....ubah sikit2 jer....

Shahayu said...

yana.... meh datang umah, akak masak sedap2.... ma kaceh... akak rasa cam nak beli gak oven cam yana beli tu.... tapi kat umah x da econsave...

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

sedapnye....lama tak makan nie....nasi minyak kat sini tak sama ngan kat ganu...

Shahayu said...

cik jue... betul tu...gulai kg lain ngan gulai key ell.... dia pakai rempah dia sendiri...rempah khas dari Terenggnu....

kacak luar kacak dalam....cantik luar cantik dalam... mai click sini

DI TAJA OLEH...