SUP EKOR....
REBUS DULU EKOR.... SEMENTARA TU ... BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, SEDIKIT HALIA, DIBLEND .. TUMISKAN KULIT KAYU MANIS, LAWANG, BAHAN2 SUP DAN TUMIS KAN SEKALI BAHAN2 YANG TELAH DIBLEND... KEMUDIAN ANGKAT MASUKKAN KEDLM EKOR YANG SEDANG DIREBUS MASUKKAN SUP BUNJUT KALU ADA..... BIAR SMPAI EMPUK ... MASUKKAN PERASA , GARAM SECUKUPNYA... ANGKAT .. TABURKAN DAUN SUP & DAUN BAWANG SERTA BAWANG GORENG.... WALLAAA...
IKAN JAKET SUMBAT....BELAH BELAKANG...
BAWANG MERAH, CHILI MERAH, KALU NAK PEDAS 1/2BIJI CILI PADI, SERAI, KUNYIT BLEND KAN SUMA BAHAN2 NI, CAMPURKAN SEDIKIT ASAM JAWA, GARAM, PERASA DAN KELAPA PARUT.... SUMBATKAN KAT BELAKANG IKAN JAKET TU.... PAS TU GORENGKAN IKAN2 TU.... SIAP ..HIDANGKAN... NAMPAK JE HITAM TAPI SHEDAP....
HAH NI RESEPI KAWAN2 GAK NI...
POPIA SARDIN DAN POPIAH TELUR.....
UNTUK POPIA SARDIN :
2 BIJI BAWANG MERAH, 1 BIJI BAWANG PUTIH - DITUMBUK DAN TUMIS, MASUKKAN SARDIN.., HANCURKAN SARDIN DIDALAM KUALI , ANGKAT DAN GULUNGKAN DLM KULIT POPIAH... GORENG KAN... ANGKAT DAN HIDANGKAN...
UNTUK POPIA TELUR :
2 BIJI BAWANG MERAH DITUMBUK DAN DITUMIS, MASUKKAN TELUR DAN KENTANG REBUS YANG TELAH DILENYEKKAN.. ANGKAT, MASUKKAN SEDKIT BAWANG GORENG, LADA SULAH, DAUN SUP.... .... GULUNGKAN DGN KULIT POPIAH .. PASTU GORENG... SIAP UNTUK DIMAKAN......
No comments:
Post a Comment